Bedrijfsongeval

Bedrijfsongeval

U bent slachtoffer van een bedrijfsongeval als u door een ongeval op het werk letsel heeft opgelopen. Volgens de Arbowet is een bedrijfsongeval een ongeval op het werk dat onmiddellijk leidt tot schade aan de fysieke en/of mentale gezondheid. Het kan gaan om een bedrijfsongeval in een bedrijf, in een instelling, op een (bouw)locatie of bij het werken aan de weg. Bijna altijd is de werkgever verplicht de schade te vergoeden die een werknemer lijdt tijdens de uitoefening van het werk.

Méér dan 25 jaar ervaring als letselschadespecialist
Méér dan 3000 succesvolle zaken op zijn naam
Voor iedereen een maximaal haalbare vergoeding

Bedrijfsongeval rechtsgrond

De belangrijkste wetsartikelen over werkgeversaansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval zijn de artikelen 7:658 en 7:611 van het Burgerlijk Wetboek. De meeste werkgevers in Nederland zijn voor een bedrijfsongeval verzekerd. Het maakt daarbij niet uit of u bij de werkgever in dienst bent, een tijdelijk contract heeft of via een uitzendbureau werkt.

Letsel door bedrijfsongeval

U kunt verschillende soorten letsel en klachten oplopen door een ongeval op het werk. Enkele voorbeelden van letsel door een bedrijfsongeval zijn onder andere burn-out, gebroken ledematen, hoofdletsel, verschillende fracturen, (brand)wonden, psychische klachten en een beroepsziekte. Bij het aansprakelijk stellen van uw werkgever voor uw bedrijfsongeval is het van belang dat er een verband is tussen uw letsel en het ongeval. Uw letsel en klachten moeten dus door het bedrijfsongeval zijn veroorzaakt. Over dit causale verband ontstaat vaak discussie. Daarom is het raadzaam om u te laten bijstaan door een deskundige letselschadespecialist met meer dan 25 jaar ervaring. U kunt altijd gratis en vrijblijvend contact opnemen om u te laten informeren over uw letselschadezaak.

Welke werkomstandigheden zorgen voor een bedrijfsongeval? 

Helaas komt een ongeval op het werk vaak voor. In Nederland zijn dat er meer dan 200.000 per jaar. In allerlei sectoren komt een ongeval op het werk voor. Denk aan de bouwsector, transportsector, agrarische sector, vleessector, afvalsector, metaalindustrie, scheepsbouw, chemische industrie en in de horeca. Omstandigheden die vaak leiden tot een bedrijfsongeval zijn situaties waarin werknemers kunnen uitglijden of vallen, aangereden worden, bekneld raken in een machine of zich snijden aan bewegende objecten. Maar ook andere omstandigheden kunnen uw bedrijfsongeval veroorzaken zoals door gevaarlijke chemische stoffen.

Wat betekent tijdens het werk?

Het begrip ‘tijdens het werk’ kan ruim worden opgevat. Ook buiten de werkvloer kan er sprake zijn van een bedrijfsongeval. Bijvoorbeeld als de werknemer op weg is naar huis of het werk en een verkeersongeluk krijgt. Denk ook aan een verplicht bedrijfsuitje, een zakenreis of het ophalen van een collega. Het belangrijkste is dat het ongeval een duidelijke relatie heeft tot het werk.

Wanneer is de werkgever aansprakelijk voor letsel door bedrijfsongeval?

De werkgever is aansprakelijk voor uw geleden schade als het bedrijfsongeval is veroorzaakt doordat:

  • De werkgever onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen en/of instructies heeft gegeven om de werknemers tegen gevaar op de werkvloer te beschermen.
  • De werkgever niet voldoende toezicht heeft gehouden op het naleven van de veiligheidsmaatregelen en -voorschriften door de werknemer.

Wanneer is de werkgever aansprakelijk voor bedrijfsongeval?

U heeft recht op een schadevergoeding als uw bedrijfsongeval lichamelijk en/of psychisch letsel heeft veroorzaakt. Om een schadevergoeding te krijgen moet uw werkgever aansprakelijk worden gesteld. Gelukkig zijn in Nederland de meeste werkgevers voor een bedrijfsongeval verzekerd via een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Een AVB is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven waardoor ze verzekerd zijn voor een bedrijfsongeval. Dit betekent dat u als slachtoffer niet hoeft bang te zijn dat uw werkgever persoonlijk voor uw schade opdraait. Letselschade bij een bedrijfsongeval is dus een verzekeringskwestie, omdat de verzekeraar van uw werkgever uw schadevergoeding betaalt. Voor het aansprakelijk stellen van uw werkgever bij een bedrijfsongeval spelen de precieze omstandigheden van het ongeval op het werk een grote rol. In de praktijk leidt dit vaak tot discussies met de verzekeraar van uw werkgever. Als letselschadespecialist heb ik ruime ervaring in het aantonen van de aansprakelijkheid van de werkgever bij een bedrijfsongeval. Daarom kan ik voor u een rechtvaardige schadevergoeding regelen. Daarnaast ga ik voorzichtig met uw zaak om, omdat ik weet dat de relatie tussen de werknemer en werkgever goed moet blijven. Ik zal mij daarom altijd inzetten voor het behoudt van uw goede positie op de werkvloer.

Wie moet de letselschade bewijzen na bedrijfsongeval?

Als de werkgever tekortschiet in zijn zorgplicht is hij jegens de werknemer aansprakelijk voor door de werknemer opgelopen schade, tenzij de werkgever aantoont dat hij zijn zorgplicht niet geschonden heeft of dat de werknemer opzettelijk of bewust roekeloos heeft gehandeld. Dit heet een omkering van de bewijslast. Hiermee wordt de werknemer door de Nederlandse wet extra beschermd, doordat de werknemer niet hoeft te bewijzen dat de werkgever tekort is geschoten in zijn zorgplicht jegens de werknemer. De werkgever moet dus bewijzen dat hij alle maatregelen heeft genomen om aan zijn wettelijke zorgplicht te voldoen. Als u slachtoffer bent van een bedrijfsongeval moet u wél stellen dat uw bedrijfsongeval is veroorzaakt door een onveilige werksituatie op de werkplek en dat u daardoor schade heeft opgelopen. Dit laatste heet een causaal verband. Ook hierover ontstaan vaak discussies.

Bedrijfsongeval voorbeelden

Klik hieronder op het ongeval wat u heeft meegemaakt voor meer informatie. Zit uw ongeval er niet bij? Er zijn talloze verschillende ongevallen die letselschade veroorzaken. Als u wilt weten of uw kans maakt op een schadevergoeding kan ik u altijd vrijblijvend advies geven.

Bedrijfsongeval, wat nu?

Als u slachtoffer bent van een ongeval op het werk raad ik u aan direct contact op te nemen met een deskundige letselschadespecialist zoals ik. Ik zal u meteen uitleggen hoe het claimen van de schade in zijn werk gaat en wat ik daarvoor van u nodig heb. Ook zal ik u alvast een inschatting kunnen geven van de hoogte van de schadevergoeding en wat u van mij kunt verwachten. Voor het krijgen van een schadevergoeding is het van groot belang dat u uw kosten bijhoudt. De kosten die hiermee worden bedoeld zijn de extra kosten die u maakt doordat u een ongeval op het werk heeft meegemaakt. Dit is belangrijk, omdat u deze kosten alleen kan terugkrijgen als deze kunnen worden aangetoond.

Voorbeelden van de kosten die u maakt en kunt terugkrijgen zijn:

  1. Medische behandelingen die niet door de ziektekostenverzekering worden vergoed (eigen bijdrage)
  2. Reiskosten gemaakt door bijvoorbeeld ziekenhuis- en doktersbezoeken
  3. Extra hulp thuis bijvoorbeeld van een schoonmaakster of tuinman
  4. Aanpassingen thuis of op uw werkplek
  5. Kinderopvang
  6. Opvang mantelzorg
  7. Reisannuleringen
  8. Telefoonkosten
  9. Studievertraging
  10. Eigen risico zorgverzekeraar

Melden van bedrijfsongeval door werkgever

Als werkgever moet u in sommige gevallen bij een bedrijfsongeval het ongeval direct melden bij de arbeidsinspectie: de inspectie SZW. Volgens de Arbowet moet de werkgever het bedrijfsongeval direct melden als een werknemer door een ongeval tijdens het werk blijvend letsel oploopt, in het ziekenhuis terecht komt of overlijdt. Als de werkgever dit niet doet, kan de werkgever een boete krijgen die kan oplopen tot 50.000 euro. De werkgever is ook verplicht bedrijfsongevallen te melden van personen die onder het gezag van de werkgever werken zoals uitzendkrachten en zzp’ers. Daarnaast is het aan te raden om zo snel mogelijk het bedrijfsongeval door te geven aan uw verzekeraar en te melden bij het UWV wanneer uw werknemer door het ongeval niet kan werken.