Orthopedisch letsel

Orthopedische klachten kunnen op drie manieren ontstaan; door een van buitenaf inwerkend trauma, door overbelasting of door een systeemaandoening.

Orthopedisch letsel door overbelasting

Overbelasting komt verreweg het meeste voor. Sport, werk, hobby of andere activiteiten vragen veel van de mens, vaak meer dan waar het lichaam daadwerkelijk toe in staat is. Spieren, pezen, botten en gewrichten hebben te lijden onder deze omstandigheden indien het lichaam onvoldoende getraind is. Als deze omstandigheden van korte duur zijn, is het spierweefsel meestal in staat zichzelf te herstellen. Denk maar aan de spierpijn die na 2 dagen weer is verdwenen.

Systeemaandoening

Als deze omstandigheden echter van langere duur zijn en herhaaldelijk voorkomen, dan zal het spierweefsel niet meer volledig kunnen herstellen. Het zal zich samentrekken waardoor de spierspanning toeneemt en er na verloop van tijd littekenweefsel ontstaat. De spier voelt dan stijf en vermoeid aan. Door de verhoogde spierspanning kan de spier niet meer optimaal functioneren en er zal een spanningsverschil ontstaan tussen de spieren die rondom het betreffende gewricht liggen. Het gewricht zal hierdoor minder vrij kunnen bewegen en kan zelfs schade oplopen. In dit beschreven geval nemen de klachten langzaam toe, ze “sluipen erin” en zullen uiteindelijk continu ervaren worden. Het kan ook voorkomen dat een klacht zich uit het niets lijkt te openbaren. Een onbenullige activiteit of houding lijkt de klacht te provoceren. Toch is het eerder beschreven proces hieraan vooraf gegaan.

Buitenaf inwerkend trauma

Een derde mogelijkheid is dat er een duidelijk oorzakelijk, vaak acuut moment is waarop de klacht zich manifesteert; denk aan een ongeval, klap, schop of val. De schade aan spieren, pezen, botten en gewrichten is hier afhankelijk van de ernst van het trauma. In alle gevallen is er sprake van overbelasting; het spierweefsel is onvoldoende in staat om in gegeven omstandigheden naar behoren te functioneren.

Orthopedische klachten zijn de meest voorkomende vormen van letsel met geheel of gedeeltelijk functieverlies tot gevolg. Inkomstenverlies en/of andere schadeposten vormen de basis voor een letselschadeclaim. Wilt u hierover meer weten, neem dan gerust contact op met letselschadespecialist MisterClaim. Tevens werkt hij nauw samen met een vaste medisch adviseur.

Letselschade-bedragen berekenen met MisterClaim

Elke letselschadezaak is uniek. Alleen een zeer ervaren letselschade-expert als MisterClaim schat de hoogte en de kansen van uw letselschadeclaim juist in.

Kies voor een onafhankelijke en professionele berekening van uw letselschadebedrag en bel gratis 0800-2200777 of vul het contactformulier in.

Contact met MisterClaim