Schadevergoeding letselschade
Letselschade

Schadevergoeding letselschade

Wanneer u slachtoffer bent van een ongeval of medische fout en letselschade heeft opgelopen, heeft u recht op een schadevergoeding letselschade van de schuldige partij. Er is sprake van een ‘schuldige’ partij als deze aansprakelijk kan worden gesteld voor het ongeval. Dit is gelukkig bij wet geregeld. Letselschadeslachtoffers worden op deze manier door de wet beschermd. Uitgangspunt in de wet is de situatie van het slachtoffer van vóór het ongeval. Met andere woorden: voor welke kosten bent u komen te staan sinds u letsel heeft opgelopen door uw ongeluk. Dit is de basis voor het berekenen van een schadevergoeding bij letselschade.

Méér dan 25 jaar ervaring als letselschadespecialist
Méér dan 3000 succesvolle zaken op zijn naam
Voor iedereen een maximaal haalbare vergoeding

Materiële schadevergoeding bij letselschade

Een letselschadeslachtoffer heeft bijna altijd meer recht op schadevergoeding letselschade dan hij denkt. Er zijn veel schadeposten waar een slachtoffer van letselschade voor komt te staan. Vanaf het moment dat een slachtoffer als gevolg van een ongeluk letselschade oploopt, gaat de meter al tellen. Bijvoorbeeld bij het onmiddellijk inschakelen van kinderopvang voor de kinderen van het slachtoffer. Het is dus heel belangrijk dat een slachtoffer van letsel of zijn familie/vrienden alle kosten direct bijhoudt. Bewaar dus alle nota’s, kassabonnen en declaraties. Maak foto’s van de situatie. Hiermee kunt u uw materiële schade later bewijzen en aanspraak maken op uw recht op schadevergoeding letselschade.

U kunt veel meer schadevergoeding bij letselschade claimen dan u denkt

Als letselschade expert weet ik dat er veel meer schadeposten kunnen worden geclaimd dan de meeste slachtoffers denken. Mijn berekening van een schadevergoeding letselschade valt hierdoor bijna altijd hoger uit dan verwacht.

Welke schadeposten komen voor schadevergoeding bij letselschade onder andere in aanmerking?

Een lijst met voorbeelden noem ik hieronder.

  • Kinderopvang
  • Beschadigde kleding
  • Hogere telefoonrekeningen dan normaal, portokosten
  • Vervoerskosten
  • Kosten huishoudelijke hulp
  • Reiskosten
  • Kosten annulering geboekte reizen en vakanties
  • Aanpassingen woning (denk aan een traplift, aanpassingen badkamer)
  • Verhuiskosten
  • Minder pensioenopbouw
  • Re-integratiekosten
  • Kosten fysio- en andere therapeuten
  • Aangepast sporten (extra begeleiding)
  • Inkomsten die u misloopt in loondienst als je maar 70% of 80% krijgt doorbetaald
  • Gemiste inkomsten zoals bonussen en vakantiegeld
  • Overwerk
  • Inkomsten die u misloopt als ZZP’er
  • Zogenaamde kosten ‘zonder nut’ zoals een jaarabonnement bij de sportschool waar u geen gebruik van kunt maken, kaartjes voor een concert waar u niet naar toe kunt. Of wegenbelasting en verzekeringskosten doorlopen van uw auto waar u geen gebruik van maakt.
  • Kosten die u maakt omdat u na uw ongeval dingen niet meer kunt doen zoals tuinieren, uw hond uitlaten, uw auto wassen.
  • Als gevolg hiervan neemt u later deel aan de arbeidsmarkt en loopt u dus loon mis. Hiervoor zijn vaste schadevergoedingen (normbedragen) vastgesteld door De Letselschade Raad. (zie verder letselschade berekenen)
  • Economische kwetsbaarheid: als gevolg van uw ongeval kan de kans op een nieuwe baan een stuk minder zijn of u wordt eerder ontslagen. Uw carrière kansen worden dus beperkt door de letselschade die u oploopt als gevolg van uw ongeluk.
  • Juridische kosten
  • Sociale zekerheid
  • Wettelijke rente: deze is verschuldigd over het verschil tussen de betaalde voorschotten en de verschenen schade

Schadevergoeding bij letselschade vaak onderwerp van discussie

U ziet dat u als slachtoffer van een ongeval op wellicht veel meer schadevergoeding bij letselschade kunt rekenen dan u had gedacht. Het bewijzen hiervan is echter niet altijd gemakkelijk. Bij het aantonen van de schadeposten ontstaan hierover vaak complexe discussies met de verzekeraar van de aansprakelijke wederpartij. Het is namelijk in het belang van de verzekeraar om zo min mogelijk schadevergoeding uit te keren. Ik zet niet alleen met u alle kosten voor het berekenen van uw schadevergoeding bij letselschade op een rij maar ga ook geen enkele discussie met de verzekeraars uit de weg. Met mijn jarenlange ervaring ken ik de discussiepunten van de verzekeraars en weet ik in vrijwel alle gevallen met succes uw schadevergoeding te kunnen aantonen. Ik strijd voor u voor een maximale schadevergoeding voor uw letselschade.

Immateriële schadevergoeding bij letselschade ofwel smartengeld

Smartengeld is een vergoeding voor immateriële ofwel niet tastbare, niet zichtbare schade. Dan moet u denken aan geestelijke gezondheidsschade zoals verdriet, leed en gederfde levensvreugde als gevolg van pijn en ongemak die u lijdt als gevolg van uw letsel door uw ongeval. Deze schadeposten komen óók in aanmerking voor het berekenen van de schadevergoeding bij letselschade. Deze schade is echter niet simpel te berekenen op basis van bonnetjes en nota’s.

Hoe wordt de hoogte van de schadevergoeding bij immateriële letselschade vastgesteld?

Zoals ik al heb genoemd is het heel lastig om deze schadevergoeding bij letselschade te berekenen. Het vaststellen van immateriële schadevergoeding bij letselschade vereist niet alleen juridische deskundigheid maar ook medische expertise. Ook uw medische voorgeschiedenis is belangrijk wanneer u letselschade oploopt.

Hoogte smartengeld is voor iedereen anders

Twee personen met hetzelfde letsel kunnen een andere schadevergoeding bij letselschade ontvangen omdat het bepalen van de hoogte van smartengeld ook wordt gebaseerd op de persoonlijke omstandigheden en persoonlijke kenmerken van een slachtoffer met letselschade. Er wordt door de rechter die smartengeld toekent wel altijd gekeken naar vergelijkbare zaken in het verleden. Aan de hand daarvan wordt wel vaak smartengeld bepaald. Het claimen van smartengeld vereist dus veel ervaring en deskundigheid op het gebied van het claimen van een schadevergoeding bij letselschade. Als letselschade expert met ruim 25 jaar ervaring en na meer dan 3000 zaken succesvol te hebben behandeld, zorg ik voor een zo hoog mogelijke smartengeld vergoeding.

Op basis van welke persoonlijke factoren en omstandigheden wordt de immateriële schadevergoeding bij letselschade vastgesteld?

De hoogte van de immateriële schadevergoeding ofwel van smartengeld wordt onder meer bepaald door:

  • de aard en ernst van het letsel
  • de mate van de (geleden) pijn
  • de duur van het herstel
  • blijvende littekens
  • lichamelijke beperkingen
  • de invloed van het letsel op werk, studie, relaties en vrijetijdsbesteding
  • leeftijd
  • geslacht

Schadevergoeding letselschade, elke zaak is uniek!

U bent uniek, uw letselschadezaak is uniek. De bepaling van de hoogte van uw immateriële schadevergoeding bij letselschade (dus de schadeclaim náást de materiële schadevergoeding) is uiteindelijk geheel afhankelijk van úw persoonlijke omstandigheden. Aarzel dus niet om mij te bellen zodat ik u de informatie kan geven die op úw letselschadezaak van toepassing is.

Schadevergoeding letselschade en rechtshulp

U kunt op meerdere manieren uw schadevergoeding na letselschade claimen. U kunt uiteraard altijd zelf contact opnemen met de verzekeraar van de tegenpartij en aantonen waaruit uw schadevergoeding bestaat. Het nadeel hiervan is, is dat de verzekeraar dan vaak veel minder uitkeert dan waar u recht op heeft. Ook is het voor u wellicht lastig om te onderbouwen dat uw letsel het gevolg is van het ongeval. De verzekeraar wil zo min mogelijk uitkeren en wanneer iemand geen ervaring heeft in de letselschade branche, zal hij of zij niet zijn opgewassen tegen discussies met de verzekeraar. Daarnaast heeft u als slachtoffer van letselschade andere dingen aan u hoofd zoals het herstel van de klachten, regelen van opvang etc.

Daarnaast kunt u contact opnemen met uw rechtsbijstandsverzekeraar of een juridisch loket. Ondanks dat zij gratis werken, spreek ik uit ervaring dat zij zo snel mogelijk uw zaak willen afronden om kosten te besparen. Als letselschadespecialist neem ik ook gratis uw juridische zorgen uit handen omdat ik mijn kosten declareer bij de verzekeraar van de tegenpartij. In sommige gevallen spreek ik een no cure no pay contract met u af, wanneer de zaak lang gaat duren in verband met de discussie over de aansprakelijkheid. Ik ga al meer dan 27 jaar voor een maximaal haalbare schadevergoeding en als een van de eerste specialisten van Nederland weet ik hoe ik voor u moet vechten.

Schadevergoeding letselschade claimen kost tijd

Ondanks dat ik zo efficiënt mogelijk te werk ga, kan het claimen van een schadevergoeding jaren duren. In gunstige gevallen kan de zaak binnen een jaar zijn afgerond, maar houd er rekening mee dat ondanks dat ik boven op uw zaak zit, het claimen van een schadevergoeding tijd kost. Wel regel ik zo snel mogelijk voorschotten, zodat u niet in de financiële problemen terecht komt. Let dus op hulpverleners die zeggen binnen een paar maanden uw zaak te hebben afgerond! Dit gaat vaak ten koste van uw totale schadevergoeding.