Schadevergoeding berekenen

Schadevergoeding berekenen

Als de aansprakelijkheid van de tegenpartij en de mate van schuld is vastgesteld moeten alle schadeposten op een rij worden gezet voor het berekenen van schadevergoeding. Voor het berekenen van de schadevergoeding moet er onderscheid worden gemaakt tussen materiële en immateriële schade (ook smartengeld genoemd). Materiële schade bestaat uit gemaakte en nog te maken onkosten en gemiste en nog te missen netto inkomsten. Uitgangspunt bij het berekenen van schadevergoeding is de toestand van het slachtoffer vóór het ongeval. De letselschade moet namelijk het directe gevolg zijn van het verkeersongeluk, bedrijfsongeval of medische fout. In juridische termen heet dit het causale verband.

Méér dan 25 jaar ervaring als letselschadespecialist
Méér dan 3000 succesvolle zaken op zijn naam
Voor iedereen een maximaal haalbare vergoeding

Pre-existentie en predispositie bij berekenen schadevergoeding

De medische toestand van het slachtoffer vóór het ongeval speelt een belangrijke rol bij het berekenen van de schadevergoeding. Blijkt namelijk uit onderzoek dat de klachten die u claimt, al voor het ongeval of medische fout bestonden? Dan hoeft de aansprakelijke partij hier géén schadevergoeding voor te betalen. Bijvoorbeeld: als wordt aangetoond dat u vóór het ongeval chronische hoofdpijnklachten had, dan zal de verzekeraar deze klachten die u ook aan een val van een stijger kunt overhouden of zijn verergerd, ter discussie stellen. Aangezien in de meeste gevallen slachtoffers geen blanco medische voorgeschiedenis hebben, is dit vaak een discussiepunt bij het berekenen van een letselschadevergoeding.

Deze pre-existentie wordt dus door verzekeraars vaak als tegenargument gebruikt bij het aantonen van uw klachten bij de berekening van uw schadevergoeding.

Verzekeraars hebben namelijk de neiging om uw schadevergoeding zo laag mogelijk te houden. Ik heb de taak om voor u een maximale schadevergoeding te berekenen. Met mijn jarenlange ervaring in meer dan 3000 zaken ben ik bij het berekenen van schadevergoeding op dit discussiepunt voorbereid. In samenwerking met mijn vaste medische experts weet ik pre-existentiële klachten tot het minimum te beperken.

Ook speelt bij de schadevergoeding berekening predispositie.  Van predispositie is sprake als u vatbaarder bent dan een gemiddelde persoon voor bepaalde klachten. Anders gezegd, u bent om een of andere reden kwetsbaar of u heeft een bepaalde aanleg voor klachten die door het ongeval of medische fout zijn verergerd of ontstaan.  Bijvoorbeeld: u heeft genetische aanleg voor zwaarmoedigheid en als gevolg van uw ongeluk bent u in een hele zware depressie terecht gekomen. Is dit het directe gevolg van het ongeval of van de medische fout? De verzekeraar gebruikt predispositie vaak als tegenargument om de schadevergoeding omlaag te brengen. Het is immers in het belang van de verzekeraar om de schadevergoeding zo laag mogelijk te houden.

Als ervaren letselschadespecialist weet ik hoe er in het Nederlandse recht wordt gekeken naar de berekening van een schadevergoeding. Daarom weet ik dat in het geval van predispositie het slachtoffer niet hoeft te voldoen aan het beeld van een kerngezond, gemiddeld persoon. Schade die het gevolg is van uw eventuele kwetsbare gezondheid moet áltijd door de verzekeraar van de wederpartij worden vergoed. Om aan te tonen dat er sprake is van predispositie beschik ik over vaste medische experts.

Voorschotten en berekenen schadevergoeding

Als u dit leest dan heeft u als letselschade slachtoffer hoogstwaarschijnlijk al kosten gemaakt. Vanaf het moment dat een slachtoffer als gevolg van een ongeluk letselschade oploopt, gaat de meter al tellen. Bijvoorbeeld bij het onmiddellijk inschakelen van kinderopvang voor de kinderen van het slachtoffer.

Ik regel zo snel mogelijk tijdens de behandeling van uw zaak tussentijdse vergoedingen (een voorschot op uw slotuitkering) zodat u niet ook nog eens in de financiële problemen komt.

Een lijst met enkele voorbeelden die in aanmerking komen voor de berekening schadevergoeding als voorschot op de definitieve schadevergoeding noem ik hieronder.

  • Kinderopvang
  • Beschadigde kleding
  • Hogere telefoonrekeningen dan normaal, portokosten
  • Vervoerskosten
  • Kosten huishoudelijke hulp
  • Reiskosten
  • Kosten annulering geboekte reizen en vakanties
  • Aanpassingen woning (denk aan een traplift, aanpassingen badkamer)
  • Verhuiskosten
  • Kosten fysio- en andere therapeuten
  • Aangepast sporten (extra begeleiding)
  • Kosten die u maakt omdat u na uw ongeval dingen niet meer kunt doen zoals tuinieren, uw hond uitlaten, uw auto wassen.

Houd deze kosten zorgvuldig bij want deze vallen óók onder de berekening van een voorschot op uw slotuitkering.

Wat valt nog meer onder berekenen schadevergoeding?

Een lijst met voorbeelden noem ik hieronder.

  • Minder pensioenopbouw
  • Re-integratiekosten
  • Zwarte inkomsten of andere bijverdiensten
  • Inkomsten die u misloopt in loondienst als je maar 70% of 80% krijgt doorbetaald
  • Gemiste inkomsten zoals bonussen en vakantiegeld
  • Overwerk
  • Inkomsten die u misloopt als ZZP’er
  • Zogenaamde kosten ‘zonder nut’ zoals een jaarabonnement bij de sportschool waar u geen gebruik van kunt maken, kaartjes voor een concert waar u niet naar toe kunt. Of wegenbelasting en verzekeringskosten doorlopen van uw auto waar u geen gebruik van maakt.
  • Als gevolg hiervan neemt u later deel aan de arbeidsmarkt en loopt u dus loon mis. Hiervoor zijn vaste schadevergoedingen (normbedragen) vastgesteld door De Letselschade Raad. (zie verder letselschade berekenen)
  • Economische kwetsbaarheid: als gevolg van uw ongeval kan de kans op een nieuwe baan een stuk minder zijn of u wordt eerder ontslagen. Uw carrière kansen worden dus beperkt door de letselschade die u oploopt als gevolg van uw ongeluk.
  • Juridische kosten
  • Sociale zekerheid
  • Wettelijke rente: deze is verschuldigd over het smartengeld en over het verschil tussen de betaalde voorschotten en de verschenen schade

U ziet dat u als slachtoffer van een ongeval op wellicht veel meer schadevergoeding bij letselschade kunt rekenen dan u had gedacht. Het bewijzen hiervan is echter niet altijd gemakkelijk. Bij het aantonen van de schadeposten ontstaan hierover vaak complexe discussies met de verzekeraar van de aansprakelijke wederpartij. Het is namelijk in het belang van de verzekeraar om zo min mogelijk schadevergoeding uit te keren.

Het bereken van schadevergoeding bij letselschade leidt dus vrijwel altijd tot een discussie met de verzekeraar.

Op basis van mijn berekening van de schadevergoeding ga ik geen enkele discussie met de verzekeraars uit de weg. Met mijn jarenlange ervaring ken ik de discussiepunten van de verzekeraars en weet ik in vrijwel alle gevallen met succes uw schadevergoeding berekening te kunnen onderbouwen. Ik laat het er nooit bij zitten en strijd voor een maximale schadeclaim.

Een definitieve eindafrekening na berekenen van schadevergoeding

Een letselschadeprocedure kan pas worden afgesloten als uit uw medisch dossier blijkt er een medische eindsituatie is bereikt. Een medische eindtoestand is bereikt als u bent genezen verklaard of als een arts aangeeft dat er geen verbeteringen meer zijn te verwachten van uw medische klachten. Een medische eindtoestand hoeft dus niet te betekenen dat u volledig bent hersteld.

In het geval van een medische eindtoestand is het duidelijk:

– voor welke onkosten u mogelijk nog in de toekomst kan komen te staan als gevolg van uw letselschade. Deze zogenaamde toekomstschade moet ook in de berekening schadevergoeding worden meegenomen. Een onafhankelijk medisch expert zal deze toekomstschade in kaart brengen. Dan wordt er vervolgens nauwkeurig bepaald wat voor financiële gevolgen deze toekomstschade voor u heeft.

Bij de berekening van de schadevergoeding bij een slotuitkering mogen er geen onbekende kostenposten meer opduiken. Er moet sprake zijn van een situatie waarbij volkomen duidelijk is wat er financieel vergoed moet worden. Met andere woorden, achteraf mag nooit blijken dat u na het beëindigen van uw letselschadeprocedure toch nog voor kosten komt te staan die het gevolg zijn van uw ongeval of medische fout. Na het afsluiten van uw dossier kunt u namelijk deze schade niet meer verhalen op de tegenpartij.

Na de definitieve berekening schadevergoeding van de totale definitieve schade moeten alle partijen het met elkaar eens worden over de hoogte van de schadeclaim ofwel de slotuitkering. Als er overeenstemming is bereikt dan sluit u een vaststellingsovereenkomst met de tegenpartij om alle schade af te wikkelen en wordt de definitieve schadeclaim, onder aftrek van eventuele voorschotten en ,indien van toepassing, mijn percentage succesfee, aan u betaald.

Het is dus in uw belang om een ervaren letselschade expert in de arm te nemen die er voor zorgt dat al uw schade als gevolg van uw letsel, dus ook uw toekomstige schade, bij de berekening van uw schadevergoeding wordt meegenomen.

Geen definitieve berekening schadevergoeding maar afkoop van de schade

Verzekeraars bieden vaak aan om de schade af te kopen. Dit is namelijk in hun belang. Hoe korter de procedure, hoe minder kosten zij hoeven te maken. Ook al is er dan nog geen medische eindtoestand bereikt waarbij een medisch adviseur de toekomstschade heeft vastgesteld waardoor de schade vele malen hoger kan zijn dan in een eerder stadium kan worden vastgesteld. Kortom: laat u niet verleiden tot een groot bedrag dat de verzekeraar van de wederpartij u aanbiedt ter afkoop van uw schade.

Deze valkuilen komen in mijn praktijk regelmatig voor. Ik kan u overtuigen geduld op te brengen waardoor u op langere termijn een schadevergoeding ontvangt die vaak vele malen hoger is dan het aanbod van de verzekeraar van de tegenpartij bij afkoop